clarion-arlanda-1

Prestigeuppdrag när Clarion Hotel byggs vid Arlanda.

Clarion Hotel Arlanda Airport byggs i anslutning till Sky City och beräknas stå klart i november 2012. Ambitionen är att bli Europas bästa flygplatshotell. Hotellet kommer att ha 414 rum, 40 möteslokaler och tre restauranger varav den mest spektakulära ligger på 35 meters höjd.

– Det är ett stort projekt, men också extra spännande för oss. Det är vårt första uppdrag i stockholmstrakten där NCC är beställare. Intressant och roligt, men också en stor chans för oss att visa vad vi kan.

Projekteringen startade i början av januari 2010. Teodoliten har varit på plats sedan i april och just nu jobbar två personer heltid och beräknas ha fullt upp fram tills hösten 2012. – Vi sköter utsättningen av grundkonstruktionen och stomkompletteringen, tar fram underlag för projektering och revideringar, samt en hel del andra inmätningar och kontroller kring projektet.

Byggnaden består av en lågdel med kongress- och konferensanläggning, en högdel som bland annat inrymmer hotellrummen samt en förbindelsegång ett antal meter ovanför gatan som ansluter byggnaden till Sky City och själva flygplatsen. – För oss innebär detta mycket arbeten med förstärkningar och modifieringar i befintliga byggnader och underliggande mark.

Högdelen får en svängd form med en vacker fasad i glas och sten som ett extra skal utanpå stommen. – Det kräver en del vid inmätningarna och utsättningen. Bland annat ställs det extra stora krav vid utsättningen av den speciella fasaden. Här finns vi med och bevakar under hela monteringstiden.

Fakta om projektet
Clarion Hotel Arlanda drivs av Choice Hotels Scandinavia AS
Vår beställare: NCC Construction Sverige AB
Fastighetsägare och uppdragsgivare: Luftfartsverket
Arkitekt: AROS